Przyczyną zaparć podczas ciąży jest zwiększone rozluźnienie mięśniówki jelit, na skutek działania hormonów ciążowych oraz ucisk rosnącej macicy na jelita, co hamuje ich normalną aktywność.
Z zatwardzeniami możesz walczyć za pomocą włóknika, zawartego w dużych ilościach w świeżych warzywach i owocach, kaszach, ciemnym pieczywie, owocach suszonych. Jeżeli to nie pomaga na zaparcia, możesz dodać do swojej diety odrobinę otrębów pszennych (szczyptę - maksymalnie łyżkę stołową).
Spożywana ilość płynów nie ma znaczenia dla regulacji oddawania stolca. Z płynów w walce z zaparciami pomocne mogą być jedynie soki owocowo-warzywne, które rozmiękczają stolec i przesuwają pokarm naprzód.
Mogą Ci również pomóc spacery i regularnie wykonywane ćwiczenia fizyczne.
Spacery i ćwiczenia trzeba skonsultować z lekarzem.
Należy uważać na zaparcia w czasie ciąży. Mogą one doprowadzić do hemoroidów.
(na podstawie materiałów ADAMED)
piątek, 26 października 2007
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz