Przyczyną zaparć podczas ciąży jest zwiększone rozluźnienie mięśniówki jelit, na skutek działania hormonów ciążowych oraz ucisk rosnącej macicy na jelita, co hamuje ich normalną aktywność.
Z zatwardzeniami możesz walczyć za pomocą włóknika, zawartego w dużych ilościach w świeżych warzywach i owocach, kaszach, ciemnym pieczywie, owocach suszonych. Jeżeli to nie pomaga na zaparcia, możesz dodać do swojej diety odrobinę otrębów pszennych (szczyptę - maksymalnie łyżkę stołową).
Spożywana ilość płynów nie ma znaczenia dla regulacji oddawania stolca. Z płynów w walce z zaparciami pomocne mogą być jedynie soki owocowo-warzywne, które rozmiękczają stolec i przesuwają pokarm naprzód.
Mogą Ci również pomóc spacery i regularnie wykonywane ćwiczenia fizyczne.
Spacery i ćwiczenia trzeba skonsultować z lekarzem.
Należy uważać na zaparcia w czasie ciąży. Mogą one doprowadzić do hemoroidów.
(na podstawie materiałów ADAMED)
piątek, 26 października 2007
poniedziałek, 22 października 2007
Spojrzenie na zaparcie w sposób medyczny
Zaparcie może być wywołane przyczynami mechanicznymi np.:
toksycznymi np.:
czynnościowymi np.:
Zachęcamy do wizyt u lekarza. Lekarz powinien wykonać wywiad, skierować na badania i doradzić.Należy pamiętać, że zdrowe osoby wypróżniają się do dwóch razy dziennie do 5-6 razy w tygodniu. Jeżeli w ciągu tygodnia wypróżniamy się rzadziej niż trzy razy mówimy o zatwardzeniu. Jeżeli urozmaicona dieta nie pomaga to zgłośmy sie do lekarza. Po co sie męczyć?
U zdrowych osób częstotliwość wypróżnień wynosi od dwóch razy dziennie do 5-7 razy tygodniowo. Nie jest zaparciem parodniowe odstępstwo od tej normy i nie należy z tego powodu wpadać w panikę. Dopiero gdy w ciągu całego tygodnia oddaliśmy stolec rzadziej niż trzy razy, mówimy o zaparciu.
Nadmiernie zagęszczony stolec, jak korek, zatyka jelito grube, utrudniając wypróżnienie. Oddawanie stolca jest wówczas bolesne lub wręcz niemożliwe. Cierpimy na zaparcie - coraz częstsze schorzenie układu pokarmowego.
- zwężenie jelit przez naciek nowotworowy lub zapalny
- blizny
- ucisk z zewnątrz
- niedrożność jelit,
toksycznymi np.:
- zatrucie ołowiem i arsenem
- po podaniu niektórych leków, jak opium i atropiny,
czynnościowymi np.:
- zaparcia atoniczne u starców i obłożnie chorych
- choroby gorączkowe
- charłactwo
- zaparcie spastyczne.
Zachęcamy do wizyt u lekarza. Lekarz powinien wykonać wywiad, skierować na badania i doradzić.Należy pamiętać, że zdrowe osoby wypróżniają się do dwóch razy dziennie do 5-6 razy w tygodniu. Jeżeli w ciągu tygodnia wypróżniamy się rzadziej niż trzy razy mówimy o zatwardzeniu. Jeżeli urozmaicona dieta nie pomaga to zgłośmy sie do lekarza. Po co sie męczyć?
U zdrowych osób częstotliwość wypróżnień wynosi od dwóch razy dziennie do 5-7 razy tygodniowo. Nie jest zaparciem parodniowe odstępstwo od tej normy i nie należy z tego powodu wpadać w panikę. Dopiero gdy w ciągu całego tygodnia oddaliśmy stolec rzadziej niż trzy razy, mówimy o zaparciu.
Nadmiernie zagęszczony stolec, jak korek, zatyka jelito grube, utrudniając wypróżnienie. Oddawanie stolca jest wówczas bolesne lub wręcz niemożliwe. Cierpimy na zaparcie - coraz częstsze schorzenie układu pokarmowego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)